Välkommen till oss på ASA Vandrarhem
Foto: Lotta Claesson

Asa by

Asa ligger på landsbygden vid sydsluttningen av det småländska höglandet, mitt i Småland. Vår by präglas av Asasjön som knyter an till Helgasjöns sjösystem. Vi befinner oss i norra änden av sjösystemet. Området har stora naturvärden. Tillsammans gör det att det både finns värdefulla miljöer och möjlighet att uppleva tystnad och frånvaro av störande ljus. Dessutom finns både bevarad vildmark och kulturlandskap. Dessa faktorer gör att naturen är både storslagen och fri. Här kan du känna dej välkommen att att röra dej till fots, med cykel och bil eller färdas till sjöss med båt och kanot.

Asa Vandrarhem

Det som nu är vandrarhem är byggt som folkskola år 1899. I skolan drevs undervisning fram till början av 1980-talet då den gjordes om till vandrarhem av företagsamma bybor. Asa Vandrarhem har 11 sovrum, kök, matrum och stor samlingssal. Skafferi, förrådsrum och slöjdsal har nu blivit gästrum för vandrare och andra som väljer att bo hos oss allt från en natt till längre vistelse. Utöver det finns även tre enklare rum i magasinet intill. Sommartid kan hela 56 personer övernatta här, vintertid finns 46 sängplatser.

Upplev Smålands skönaste natur

Med Asa som utgångspunkt befinner du dej mitt i händelsernas centrum om du är ute efter sköna naturupplevelser på nära håll. Storskog, naturreservat, fågelliv och annat finns på vandringsavstånd. Här finns Kråketorpsreservatet med bland annat sparv- och pärlugglor. I Asa finns dessutom botaniska rariteter som almlav i allén vid herrgården. Också den lilla söta kandelabersvampen växer här i det lilla Asareservatet. På Asasjöns västra sida finns storskog med rasbranter och stora höjdskillnader. Vandra gärna upp till Toppakull och njut av den sköna utsikten ner mot sjön och norrut så ser du de stora skogarna breda ut sig. Här finns också ekhagar, en fantasieggande varggrop och den nästan undangömda badplatsen vid Grönevik. Om du är en modig badare belönas du med underbar långgrund sandbotten och klart vatten. Njut av kristallklart vatten i klarvattensjöarna norr om Asa. På Asasjöns östra sida vandrar man gärna söderut längsmed den fina Sigfridsleden och kommer då till Svartabergets trollska klippor och Långanäsets rastplats. Fortsätt gärna din vandring till Skogstemplet som ligger i storskogen, det är en fridfull plats att vila ut på. Om du sedan vandrar vidare kan du läsa om kolarnas arbete i skogarna förr och titta in i kolarkojan.

Så hamnar du här

Vill du uppleva en kortare eller längre vistelse hos oss är du varmt välkommen att boka rum på vandrarhemmet. Gå in i fliken ´Våra rum´ ovan och se vad vi har att erbjuda! Eller klicka på messenger-knappen så ska vi svara på dina frågor efter bästa förmåga.

Välkommen!

Allan Thisgaard Andersen och Anna Tillman

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Asa vandrarhem på
instagram

Please fill the required fields: Access Token

Läs
Inlägg

Wifi

Natur nära

Badplats 200 m

Bastu 200 m

Växjö 3,5 mil

Här kan du söka efter lediga rum på Asa vandrarhem. Vi har rum i storlekar från en person upp till nio personer. om du vill hyra hela vandrarhemmet så skickar du in dina önskemål i bokningsformuläret som finns i sidfoten.

Sök lediga rum på asa Vandrarhem